Bättre minne med hjärnträning

Att lätt kunna minnas namn och fakta ger en stor fördel i både privatliv och arbetsliv. Och precis som vi kan träna upp kroppens kondition kan vi träna hjärnan och få ett bättre minne.

Att träna sig till ett effektivt minne handlar delvis om att träna upp hjärnans allmänna kondition. Men man kan också lära sig använda minnesknep och strategier. Knep som gör det lättare för hjärnan att strukturera all information.
- Egentligen har vi ett fantastiskt minne, säger Jenny Åkerman, föreläsare och kursledare i hjärnträning. Vi minns allting! Men vi kan inte alltid hitta bland våra minnen.
Precis som man behöver bra program för att hantera informationen i en dator, kan man få stor hjälp av minnesstrategier för att lätt kunna placera och plocka fram sina minnen. De kallas för Mnemotekniker, efter den grekiska minnesgudinnan Mnemosyne, och går ut på att associera, visualisera och placera information på ett mer effektivt sätt.

Jenny Åkerman lär bland annat ut en övning där man får lära sig en kortlek utantill. Med en bra mnemoteknik är det faktiskt något som vår hjärna klarar av ganska lätt. Knepet är att associera de anonyma korten med personer i sin omgivning. Sedan bläddrar man igenom kortleken och skapar en spännande, rolig eller tokig historia utifrån den ordning korten ligger. Historian bör utspela sig på en plats man känner till väl, gärna ens eget hus, där man kan förflytta sig genom huset och placera händelserna i en ordning som är lätt att följa. Sedan behöver man bara gå tillbaka till huset i minnet för att kunna återge exakt i vilken ordning korten låg.
- Det här är ett sätt att upptäcka sin hjärnkapacitet, säger Jenny Åkerman. Att väcka den där inspirerande känslan och förstå hur hjärnan fungerar. Att minnas kortleken verkar omöjligt till en början, och det är en härlig känsla att klara av det!

När man har övat upp sin förmåga att associera och skapa bilder kan man tillämpa tekniken på en mängd olika områden. Många har upptäckt att det blir lättare att komma ihåg en portkod om man har associerat den med till exempel ett årtal, men det blir ännu lättare om man kan se framför sig hur andra världskriget bryter ut i just den porten. Då har man också skapat en naturlig nyckel till att hitta minnet, det dyker upp automatiskt när man kommer till, eller tänker på, den porten.
Något som är mycket användbart, inte minst i arbetslivet, är att snabbt kunna lära sig nya namn. Här underlättar det också att skapa associationer och att försöka visualisera dem. Många efternamn innehåller ord och betydelser som går att använda till färgstarka minnesbilder. Förnamn har man ofta stött på tidigare så att man kan associera personen med någon annan. Kan man exempelvis föreställa sig personen med något attribut från en gammal barndomsvän har man placerat minnet på ett mycket effektivt sätt. Stor hjälp får man här av att överdriva sina associationer. De blir lättare att komma ihåg ju konstigare, tokigare och mer fantasifulla de är. Därmed utvecklar man även fantasi och kreativitet och övar sig i att tänka i helt nya banor.
- Hela hjärnan behöver träning för att få bra kondition, säger Jenny Åkerman. Och minnesträning är verkligen ett roligt och lättillgängligt sätt att träna hjärnan och njuta av insikten av vad den kan göra.


Av Gabriella Wejlid
www.gwmedia.se

Läs mer:
huvudsidan.se - minnesträning, hjärnträning och kreativitet

[artikel ur Personalchefen]

minnesknep, kreativitet, lateralt tänkande

Hjärnboken.se - en e-bok om hjärnträning